Underbara Riga

Hej Allesammans!

Ni som följt mig via tidigare blogg eller på mitt Instagram vet att jag och min man försöker se till att få minst en ”vuxen weekend” tillsammans per år. Det är alldeles för lätt att ”bara” hamna i mamma och pappa rollen, jag tror att det är viktigt att jobba för att också förstärka fru och man-rollen. Låter det flummigt? Ja, det var nog inte den tydligaste förklaringen. I vart fall uppmuntrar jag er alla med familjer att också se till att få egen tid med varandra också. Min ambition är att kunna göra inlägg med små tips till er om vart man kan åka (självklart i vilken konstellation man själv vill).  Detta inlägg tänker jag ägna åt Lettlands huvudstad Riga där vi bokade en resa till Spahotellet Opera.
Jag skulle dock inte rekommendera det hotellet till er som vill resa dit för själva spa:andes skull… för nä, det var inget toppen spa kanske. Jag är dock ganska kritisk lagd när det gäller att recensera resor och hotell för jag anser att det finns vis standard som ska komma med visa utgifter eller egna uttalanden och lovord om standard. Utifrån detta vill jag mena att behandlingarna i mitt tycke inte var direkt prisvärda, tyvärr för annars är Riga känt för sina spa behandlingar. Nu vet jag att det finns många bra spa i Riga så jag tror mest att detta var lite otur och hotellet enligt mig borde ha profilerat sig mer för sitt läge som var mycket bra. Tack och lov hade vi inte heller tänkt att hela resan skulle handla om spa.
Vad gjorde vi då? Jo, vi gick på vad Letterna själv påstår är europas största marken.
Där fanns massor men mest mat och blommor. Jag ska också i ärligheten säga att jag inte köpte något där men det var i vart fall spännande att se. Hotellet låg nära så värt ett besök var det men inte mycket mer.Riga imponerade inte heller shoppingmässigt på mig eftersom jag tycket det låg trendmässigt väldigt långt efter oss, men däremot fanns det mycket gott att äta och dricka samt mycket fina miljöer att titta på.
Riga var enligt mig prisvärt när det gällde det mesta och särskilt när det gällde den mat och dryck som vi åt och drack.

Något som jag tyckte om var alla små mysiga restauranger, vinbarer och liknande.
Då både jag och min man uppskattar vin så tyckte jag att EasyWine hade ett trevlig koncept. När man kom dit fick man ett vinkreditkort med 50 euro på, sen var det bara att provsmaka av de 60 olika sorterna som fanns. Det gick att prova 50 ml, 100 ml eller 150 ml. Jätte bra för då kunde man ju smaka på fler sorter. Något annat som verkligen imponerade på mig var Rigas kvalitets choklad. Jösses, jag har ju smakat endel praliner i mina dagar men dessa slår mycket.Min favorite vart denna guldpläderade champangetryffel, så ljuvligt! Tro mig när jag säger att dem skulle man kunna bli beroende av! Prismässigt låg pralinerna på ca 1,2-1,5 euro styck. När vi ändå talar gotterier så måste jag ju berätta något som jag som champagne älskare gillar. På konditori i Riga var det nog mer vanligt att beställa ”champagnen” Riga till bakelsen än vad det var att ta en kopp kaffe till. Riga Champagne smakar nästan som en sötare Champis dricka.

Vi testa också på nattlivet i Riga eftersom vi var där så pass många nätter. Så vi valde att besöka Reval Hotel Latvijas Skybar för att ta kvällsdrinken på 26:e våningen. Där uppe var det underbar utsikt över hela staden. Tyvärr var det väldigt svårt att fota med mobilen ut men åker ni dit så är det värt ett besök. Vi provade dessutom flera goda drinkar där som låg på halva priset än vad de skulle kostat hemma. Självklart testa vi också Riga Balzam men nja det var inget för oss. Riga Balzam är en Lettisk national medicin med alkohol i och ja, jag vet inte vi fick den med varm svartvinbärssaft. Sedan hade vi också fått höra att Letterna var lika duktiga på öl som de var i Prag, och ja det får vi nog skriva under på, eftersom vi testade flera goda lokala ölsorter. Vi gick också till Peters Brewhouse. Det är en trevlig restaurang som också brygger sitt eget öl. Där kan man få prova flera olika ölsorter för väldigt låg kostnad.

Vi besökte också Vina Studija för att gå i vinskolan och för att prova lite olika champagne. Jag kan säga att det vart några flaskor med hem till Sverige, dock höll inte alla hem tack vare dålig hantering av min makes väska som kom hem helt böjd (en rejäl väska som vi trodde skulle vara väldigt svår att skadda) men men man packar ju sådan på eget ansvar. Allt gick inte sönder så det var väl tur.

Vi gick också ner efter vattnet en dag och där fanns båtar som man kunde åka för att se Riga från vattnet, det var ett trevligt inslag som kostade ungefär som att åka med Skärgårdsturerna i Stockholm. Jag som är en romantiker har lyckades också övertala min man att vi skulle skaffa oss ett hänglås och fästa på kärleksbron.Så nu hänger vårt lås där och nycklarna är hemligt utsprida på väl valda platser i Riga.  Så nu ska vi skapa en tradition av detta på våra kärleksresor och en kollega till mig piffade till iden lite extra. Varför inte spara en av de tre nycklarna och skapa en tavla av alla nycklar vi får ihop och skriva namnet på staden där låset är under nyckeln… måste bara få med gubben på det också hiiihhi. Hänglåsbron låg också i centrums vackra park där en mysig picknick lätt kan avnjutas.

Vi hyrde faktiskt också en liten bil och åkte runt och tittade i Lettland och så åkte vi över till Litauen men nja jag tycker nog att det var mest att se i Riga och områdena runt Jurmala. Då ska vi väl dock tillägga att vi inte besökte Sigulda som dock ska vara sevärt med vacker natur och slott och borg. Trots att endel saker inte riktigt var vad vi hade hoppats så blev jag ändå blivit inspirerad av att besöka Riga.
Nu åker många dit med båt, vi flög med SAS tur och retur tidigt på fredag morgon och hem sent på måndag kväll, bodde på fyrstjärningt hotell i svit och betalade för båda två 5269:- det tycker jag är ett MYCKET bra pris. Nu måste jag säga att hotellet dock inte levde upp till mina förväntningar men det låg precis i början av Rigas gamla stan så lokaliseringsmässigt var det mycket bra.Vi bokade via Expedia.
/Petra E

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s