Firar nystart

img_7374

img_7376

God Kväll!  Äntligen fredag och dags att njuta av tid med nära och kära. I helgen ska mannen i huset få bjuda oss på något gott att äta och ett glas rött får det nog bli också. På tal om röd vin så vill jag gärna tipsa er om ett gott sådant. Det är ett rödvin som jag druckit några gånger och som jag fick tillfälle att bjuda bloggare Carola, Room of karma, på förra veckan.

img_7384

Carola bor hos mig tillfälligt då hon börjat plugga på distans inte alltför långt bort från mig. Carola och jag har båda två många drömmar och idéer om kreativa happenings och projekt för framtiden och förra vecka dukade vi upp en riktig mysafton för att tillsammans smida lite framtidsplaner. Ni som följer mig på Instagram (Husetsjöljus) vet att vin också är en av mina passioner.

img_7397

Huset Sjöljus bjöd Room Of Karma på Argianos ikonvin Solengo, som lanserades första gången 1995 med Sassicaias vinmakare Giacomo Tachi som kapten. Solengo är en gjord på Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot och Syrah. Mycket gott men jag kan helt hundra procent tycka det är värt priset, jag vet att det är till och vara kräsen för ja det är vansinnigt gott men jag tycker smaken är något avhuggen. Vinets aromer exploderar i munnen men är enligt mig över lika snabbt som ett fyrverkeri.

img_7371
Hur beskrivs Solengo då? Jo, det är ett modernt, välbalanserad och fylligt vin. Djupt mörklila i färgen (räkna med lila tänder och tunga) med doft av mogen frukt. Smak av björnbär, svartvinbär men det är dess koncentration som ger upplevelsen. Det är som med alla Argianos viner, väldigt gott ungt som gammalt. Dekanteras med fördel i ett par timmar, fuska inte med detta. Jag måste tillägga att jag faktiskt fuskat med detta de flesta gånger. Ja, fy skäms på mig.

1

Summering: Solengo är ett stort klassiskt till och med ikoniskt vin som passar perfekt till rött kött, kalv, grytor, vilt och ost. Något annat som jag tycker bör beaktas speciellt när man unnar sig ett lite dyrare vi är valet av vinglas. Att formen på ett vinglas har betydelse för smakupplevelsen är helt säkert, men hur viktigt är säkert en smaksak i mångt och mycket. Men jag vill ändå dela mina tankar kring detta. Jag är verkligen ingen vinexpert alls utan bara en glad amatör, dock anser jag precis som de flesta experter på området att glasets form påverkar dryckens karaktär i både doft, smak och upplevelse. En vanlig regel som jag tycker brukar nämnas är att de rundare och djupare glaset skall husera tyngre röda viner, och det mer äggformade smala glaset skall användas till lite lättare röda viner. Vill du dock läsa vidare och skaffa mer kunskap så rekommenderar jag dig att googla på ämnet der finns massor av kunskap där ute på nätet. Jag valde att servera vinet i Evasolo glas och i Evasolos karaff med luftare.

6

Här kan ni se lite av det goda vi valde att avnjuta till vinet. Det fick bli lite av vad huset hade hemma så lägg inte för stor vikt vid valet av tillbehör även om jag kan tycka att det funkade utmärkt.
Lite grönmögelost, päron dränkta i honung och kanel som toppats med mynta, starkare kort, lite grovt bröd, cashewnötter, en hetare korv, dadlar och lite salta kex.
För att ytterligare höja stämningen valde jag att tända en dekorativ liten eldstad på bordet, tycker de skapar en skön och behaglig atmosfär. Den går på bimetanol och är enligt mig verkligen en mysfaktor. Dessa finns i varierande prisklasser och mitt råd är nog att inte köpa en för billig, min första variant var sådan och den brann varken länge eller så ”snyggt”.
Ha en fortsatt fin kväll gott folk! /Petra E

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s