Firar Elfenbensbröllop och nya löften

Hejsan!

Det har varit endel firanden och kalas sista tiden och idag är det dags igen. För fjorton år sedan ringde bröllopsklockorna in i stadskyrkan. När bröllopsmarschen började spelas gled vi fram i gången följt av bestman och tärnor.  I kyrkan hade 120 gäster samlats och efter vigseln förenades alla på den restaurang där vi firade sin förlovning. Allt var perfekt och inget var för mycket och inget var för lite. Visst låter det som ett lyckat bröllop, och det var det. Men det hade gått fort, vi var ju faktist bara strax över 20. Många fasades faktiskt över hur kort tid vi hade känt varandra. Visst vi tyckets väl kanske också att det gick fort men såg inga problem med det, kärleken, tilliten och hoppet fanns ju där. Skämtsamt sa vi att vi skulle förnya våra löften om tio år för att bevisa motsatsen till dem som tvivlade. Det gjorde vi också för fyra år sedan och det är dessa bilder som jag visar i dagens inlägg. Visst hade vi som alla par stött på motgångar. Det var också kanske det som gjorde att löften om att förnya sina äktenskapsord kom upp till ytan. Det fanns så många skäl till att förnya löftena men det främsta skälet var kanske att visa att kärleken bestod och trots att vi båda förändrats och utvecklats så älskade vi vad den andre kommit att bli.  Det kan finnas många olika anledningar till att ge varandra löften eller att förnya sina löften. Man kan göra det för att visa varandra att man inte tar varandra för givet, för att påminna sig själva och sina nära om vilken stark kärlek man har. Eller så har åren tillsammans inneburit många förändringar, utmaningar och påfrestningar. Som par och som individ har man förhoppningsvis mognat och förändrats. Då vill man kanske förnya sina löften för att tala om att man älskar den person och det par som man blivit.

Men det kan också vara så att det bröllop som man hade var ganska enkelt och nu vill man slå på stort och göra det där som man inte gjorde. Tyvärr har jag också hört talats om par som gift sig och så innehöll ursprungliga bröllopet tråkiga inslag så vill man ”sudda ut” dem genom att göra en ny ceremoni. Tack och lov hade vi inga sådana inslag. Men det kan också vara så enkelt att man kanske firar 10 eller 25 årsdag och man vill då fira det ordentligt! Trots att vi var väldigt nöjda med vår vigseldag så hade det ändock funnits knappt med tid att planera den. Detta gjorde givetvis att vissa personliga inslag ersattes med vad som var klassiskt och traditionsenligt. Nu fick vi alltså chansen att ”göra det igen” . Det finns många sätt att förnya sina äktenskapslöften på och vi valde att göra det hemma. Min kusin höll i en väldigt personlig och fin ceremoni. Vi hade länge funderat på hur vi ville att vår ceremoni skulle vara, och vi ville verkligen att den skulle vara personlig och vara en återspegling av oss. Moster H som är duktig på att skriva skrev själva ceremonin genom att skriva en berättelse  samman om våra liv tills det att vi mötes och det blev en livsberättelse. Det gjorde hon och på ett väldigt charmig och personligt sätt, i sago/mytologiskform. Hon skrev den symboliskt och lät sorg, glädje, tragedi och lycka vara med i berättelsen, även människor i vår omgivning hade hon ”döpt om” så att de hette eller var ett mytologiskt väsen eller den sagofigur som de passade att vara och jösses så bra hon fick ihop det! Sen läste vi nya löften som vi skrivit själva till varandra.

Senare på kvällen lät vi alla skicka upp en svävande lyckta och då önska sig något. Stämningen blev otroligt stark och det var väldigt vackert att se de närmre 40 lyktorna som sändes upp. Det vart också en naturlig avslutning på kvällen för dem som inte ville dansa natten lång. Vi rekommenderar dessutom att ni förevigar det hela på ett bra sätt, vi hade fotografen Helena Christersdotter med hela dagen. Bilderna som hon har tagit förevigar på ett värdigt sätt hela dagen och är härliga att titta på om och om igen

Så hoppas det inspirerade någon av er att fira kärleken lite extra! KRAM Petra E

Annonser

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s