Görvälns slott

Hej!

Förra veckan var vi äntligen till Görnvälns slott. Det är ett boutique hotel som jag velat besöka länge. Hit måste ni bara åka om ni gillar mat och dryck. Jag hade gärna sovit kvar i något av hotellets otroligt vackra rum men denna gången fick det bli ett lunchstopp. Vi åt fasan och potatiskaka som serverades med tryffelsmör. Min son tog dock laxsallad och vi kan inte annat än att maten och servicen verkligen var i topp klass.

Görvälns slott ligger vid görnväln, en fjärd av Mälaren. Slottet, som totalrenoverades 2008 och är byggnadsminnesskyddat, inrymmer idag hotell- och restaurangverksamhet. Slottet och parken ligger inom Görnvälns naturreservat. Hela området där Görvälns slott är beläget är en kulturhistorisk miljö. Ett ståndsmässigt leverne krävde också ett ståndsmässigt boende. Även om hertigparet Elsa Elisabeth Brahe och hertig Adolf Johan inte vistades permanent på Görväln beslöt de att uppföra en helt ny huvudbyggnad med flyglar. Slottets huvudentré är vänd mått vattnet som en påminnelse om att vattenvägarna förr var lika betydelsefulla som landsvägarna.

Görvälns slott är inte bara en huvudbyggnad. Flyglar och ett flertal andra byggnader som hörde till en stor gård finns också i anslutning. Unikt för Görväln är även byggnadsbeståndet, som är ovanligt komplett för att vara en så stor gård i Stockholms närhet, med både huvudbyggnad, flyglar, ekonomibyggnader och arbetarbostäder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s